Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Hvad er sexlyst?

Ofte taler vi om sexlyst som om at det er helt entydigt, hvad vi taler om, men vi kunne måske have glæde af at være lidt mere omhyggelige. For hvad er sex egentlig? Og hvad er lyst?

Er sex samleje – eller er det noget mere?

Har du lyst til sex med mig i aften? Det kan jo lyde som et spørgsmål, som det må være ganske enkelt at svare på, og for mange er det måske også enkelt. Mange forbinder måske sex med samleje eller orgasme, og hvis man laver den sammenkobling, vil det statistisk være sådan, at flere mænd end kvinder vil svare “ja” på spørgsmålet. Men hvis man åbner definitionen af hvad sex er op, vil svarene statistisk set, ændre sig. Mange kvinder vil nemlig være vældigt interesserede i flirt, romantik, kontakt, fysisk intimitet, kys og knus. Det betyder naturligvis ikke, at der ikke er kvinder, der er interesserede i samleje og orgasme, og der er masser af kvinder for hvem det er den primære interesse. Der er forskel på kvinder og der er store forskelle igennem den enkelte kvindes liv. Typisk vil både kvinder og mænd være optagede af både samleje og orgasme, når de er forelskede, men hen over livet er der en markant tendens til at der opstår flere forskelle. Når der er børn, en presset hverdag og måske for lidt kontakt, for lidt følelse af tryghed, nærhed og påskønnelse vil kvinder ofte have mindre lyst til samleje end mænd, mens romantik kan bidrage til hendes følelse af at være påskønnet, og give mere lyst til fysisk kontakt.

Hvad er sexuel lyst?

Men også ordet lyst kan faktisk brydes op og dermed tilbyde os lidt mere forståelse. Man kan sige at lyst består af flere elementer.

Drive

Der er det man kunne kalde “drive”, som er biologisk og forbundet med hormonet testeteron.

Motivation

Så er der noget vi kunne kalde motivation, som er en psykologisk faktor, der er forbundet med, hvordan man har det. Hvordan er hverdagen. Hvordan har man det med sin partner, og hvordan er ens parforhold.

Kultur

Og så er der de kulturelle forhold, som udgør en del af den sexuelle lyst. Hvilke kulturelle forestillinger er man bærer af? Hvad er en god kvinde? Og hvad er en god mand? Hvordan ser god sex ud? Hvordan må man opføre sig og hvad er i det hele taget rigtigt og forkert sexuelt? Disse og mange flere kulturelle værdier bærer vi med ind i vores sexuelle lyst.

Undgå nogle af frustrationerne og konflikterne

I mange parforhold opstår der frustrationer og konflikter omkring lyst og sexualitet, og som i parforholdets andre områder, er det indlysende, at det kan være svært, når partnerne vil noget forskelligt, har forskellige værdier eller har lyst til noget forskelligt. Som på parforholdets andre områder er det centralt at kunne kommunikere: At kunne lytte til hinanden, og at kunne udtrykke sig uden at være bange for at blive afbrudt eller angrebet. Det er også nødvendigt at I sammen er kreative for at finde løsninger, som I begge kan være tilpas med. Måske kan det være en hjælp at åbne begreberne “sex” og “lyst”, og give plads til nye forståelser af disse ord. Måske viser det sig, at I kan finde lidt fælles grund og bevæge jer væk fra “Du har aldrig lyst til sex”, “Jeg har altid lyst til sex”, “Jeg føler mig presset og utilstrækkelig” og “Jeg føler mig altid afvist”. Måske kan I opdage områder, hvor I begge vil kunne nyde noget kontakt.

Hvis den ene af jer – og det vil ofte være tilfældet for mænd – står tilbage med en lyst til samleje og udløsning, som ikke kan imødekommes, kan det være noget I kan aftale, at han klarer selv i en periode, eller måske kan I være fysisk tætte mens han onanerer. Det kan også være, at der er forhold i jeres relation I har brug for at arbejde med, for at der kan komme en anden følelsesmæssig kontakt imellem jer, eller måske har I brug for at foretage ændringer i jeres prioriteringer eller måden i organiserer jer i hverdag på, så den opleves mindre pressende.

Det er vigtigt at huske at sexualitet forandrer sig igennem livet – især for kvinder – og fordi tingene er på én måde lige nu, behøver det ikke at være på den måde for evigt.


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12