Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Biologi og sexlyst

Den store Sexus undersøgelse har vist, at der er forskel på mænds og kvinders sex-lyst. Spørgsmålet er hvad det egentlig er for en forskel – og hvorfor den er der? Og så er det naturligvis rasende vigtigt at understrege, der er stor forskel på kvinder (ligesom der er på mænd), og at der er stor forskel igennem en kvindes liv. Så det er ikke ens for alle kvinder, og det er ikke ens for den enkelte kvinde igennem hendes liv.

Sådan ser klitoris ud. Psyko- og parterapeut Sara Vafai-Blom

Endelig kan man spørge, hvad det egentlig er man måler på, når man laver sådan en undersøgelse. Er der forskel på, hvad kvinder opfatter som sexualitet og, hvad mænd opfatter som sexualitet? Hvis det er tilfældet, svarer de adspurgte på vidt forskellige ting, og man er måske i gang med at måle æbler op imod pærer.Når det så er sagt, er det alligvel interessant at se på, hvilke specifikke faktorer, der kan være indvirkende på kvinders sexualitet og sexlyst.

Biologiske faktorer

Der er fysiologiske forskelle på mænd og kvinder, men oprindeligt i den tidlige fostertilstand, var vi ens. Der er de samme anlæg hos fosteret, og så er det hormonerne, der afgør, hvordan anlæggene udvikler sig.

Klitoris er meget større end, den del, der kan ses.

En indlysende forskel på mænds og kvinders fysiologi er jo, at penis er fuldt synlig mens klitoris mestendels er usynlig. Mange ved ikke, at klitoris er formet som et y, og placeret som et y, der vender på hovedet (se billedet ovenfor) Kun den yderste ende af det omvendte y er synligt oven over urinrørets udgang. Den største del af klitoris strækker sig inde under huden, fra toppen og ned langs siderne af skedeudgangen. Det betyder, at det for mange kvinder er dejligt at opleve stimulering af flere områder end blot toppen af klitoris.

Kønshormoner

Kønshormonerne har betydning for vores anatomi, fysiologi og lyst. Det ser f.eks. ud til, at det mandlige kønshormon fører til mere sexlyst, og det kvindelige kønshormon østrogen sørger for, at slimhinderne er elastiske, stærke og fugtige. Kønshormonerne har utallige funktioner og påvirker også de psykologiske aspekter af sex.

Er sex samleje?

Rigtig mange kvinder giver udtryk for, at andre aktiviteter end samleje, er mere spændende, når de bliver spurgt til sex. Måske kan det stimulere nysgerrigheden på andre sexuelle samværsformer at vide, at det først og fremmest er heterosexuelle par, der primært, og ret hurtigt stiler mod samleje, når de er intimt sammen. Andre par har alle mulige andre modeller for sexuelt samvær, der giver nydelse og tilfredsstillelse også. Det er nok også vigtigt, at tage med i sin forståelse, at for mange kvinder er hjernen den aller største erogene zone, og mange, kan opleve stor sexuel ophidselse og nydelse alene igennem hjernen. Nogle får også orgasme ved at fantasere eller ved visuel stimulation.

Forspil

At tale om forspil, er jo at indikere, at samlejet er det egentlige. At kalde al anden intimitet end samleje for forspil, skyder imidlertid helt uden for skiven for mange kvinder, der oplever det omvendt. Det er romantikken, nærheden, trygheden, omsorgen, den pirrende berøring og for mange også orgasmen, som er den egentlige attraktion ved sex. Samlejet er også dejligt, men ikke det primære.

Vil du vide mere?

Hvis du er blevet nysgerrig, kan jeg varmt anbefale en podcastserie fra DR, der hedder “Er der liv på Venus”


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12