Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Flere parforhold i ét

I et parforhold er der ofte adskillige parforhold, siger forfatteren og parterapeuten Esther Perel. Når jeg taler med par i parterapi, og vi kigger på deres fortid, kan vi ofte se, at de flere gange har sagt både goddag og farvel til noget i deres parforhold, og mange gange kan vi se, at de faktisk har fået hvad, de beskriver som “et helt nyt parforhold” undervejs. Forandringerne sker ofte i forlængelse af problemer og kriser.

Når vi får børn ændres parforholdet

For mange sker det f.eks. når de får børn. Ting ændrer sig, når vi får børn. Vi går fra at være et par til at være en familie, og parforholdet ændrer sig. Når barnet kommer flyttes meget fokus fra partneren og parforhold til barnet, og det ændrer relationen. Pludselig oplever man måske, at man er to forældre, der er sammen, mere end to partnere. Det viser sig måske, at parret har meget forskellige værdier i forhold til børneopdragelse, og de ser pludselig hinanden i et nyt lys.

Karrieren eller alvorlig sygdom kan ændre parforholdet

Den enes karriereskift, eller et møde med alvorlig sygdom kan ændre dynamikkerne i parforholdet grundlæggende. Nogle gange er det en berigelse. F.eks. kan det åbne til nærhed og sårbarhed at den ene partner hjælper og støtter den anden igennem sygdom, mens den syge partner måske hjælper den raske med at håndtere bekymring og frygt.

Utroskab kan føre til et bedre parforhold

Jeg har endnu ikke oplevet, at et par har set tilbage på utroskab med glæde og taknemmelighed, men jeg har ofte oplevet, at den proces utroskaben har ført dem ud i, har resulteret i, at deres parforhold er blevet tættere, mere åbent, blødt og varmt, og at de er dybt taknemmelige for det nye de har sammen. Flere gange har jeg oplevet, at par taler om, at det er et dilemma, for de ville ikke ønske at undvære det nye de har fået.

Kan man få det gamle parforhold tilbage?

Nogle af de par jeg møder i parterapi længes efter det gamle parforhold. Nogle håber, fra starten, at terapien kan være en hjælp ind i et nyt forhold. Andre er overvældede af konflikter og problemer, og har først og fremmest brug for at nå til et sted, hvor det er muligt at tale sammen uden at blive overvældet af smertefulde emotioner. De gør sig ikke mange tanker om, hvorvidt de længes efter det gamle eller noget nyt. De søger først og fremmest tryghed, ro og stabilitet. Hvis de spørger mig, om de kan få det gamle parforhold tilbage, må jeg svare nej. Parterapi vil føre et nyt sted hen.

Parterapi

Når det er svært at tale sammen uden at komme op at skændes, er det godt at få hjælp til at få tempoet sat ned, og til at få fundet ud af, hvad det er for nogle følelser, der ligger inde bag ved de ting man siger til hinanden. Måske følelsen af at være negligeret og overset af sin partner. Uden betydning og alene. Eller følelsen af at være misforstået, mast og uretfærdigt behandlet. Det er noget af det vi tager fat i i parterapien. Se mere om parterapi: https://www.saravafaiblom.dk/parterapi


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12