Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Intro til EFT parterapi

Når vi mødes første gang i et parterapeutisk forløb, fortæller jeg altid lidt om, hvordan jeg arbejder og hvad det indebærer for det parret. Her kan du læse, hvad min introduktion handler om.

Intro til parterapi. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

I parterapien skal vi identificere mønstre

I parterapien kigger jeg altid efter mønstre. Der danner sig altid adfærds- og kommunikationsmønstre mellem mennesker, der er sammen i lidt længere tid, og det gør der naturligvis også i parforhold. Mønstrene kan enten være støttende for tryghed og udvikling, eller de kan føre til at der udvikler sig utryghed og sammentrækning. Når jeg møder et par, vil situationen næsten altid været præget af mere utryghed i relationen end af tryghed. Ofte vil det også være sådan, at der sker noget imellem partnerne, som de ikke bryder sig om. Det kan f.eks. være skænderier, perioder med tavshed, utroskab eller andet. Når parret taler om de svære ting, vil det ofte følge et bestemt forløb, og efterhånden ved partnerne godt, at nu går det igang. De ved også, hvordan det vil udvikle sig, og at de ikke bryder sig om det, der nu kommer til at ske. Ikke desto mindre kan de ikke formå at undgå at scenariet udfolder sig, som det har gjort så mange gange før. For nogle handler det altid om det samme emne. For andre kan der være tale om, at nærmest hvad som helst udløser det samme handlingsforløb og de samme følelser. Det er dette mønster vi skal starte med at få identificeret, afdækket og beskrevet. Vi skal se på, hvad der sker på handlingsniveauet. Når vi har gjort det, skal vi dykke ned i de følelser, der ligger i mønsteret.

Følelser der nærer mønsteret

Den metode jeg arbejder mest med, hedder EFT – Emotions Fokuseret Terapi – og derfor er det ikke så mærkeligt, at jeg er optaget af de følelser, der er involveret i forhold til at sætte mønsteret igang og til at nære det. Det betyder at vi kommer til sammen at kigge efter, hvad det er for nogle følelser hver af jer bliver ramt i, når det begynder at blive svært

Os mod mønsteret

Når jeg møder et par, er det næsten altid sådan, at mønsteret kommer imellem dem og det fører til stor frustration, vrede, sorg, ensomhed, overvældelse og opgivenhed. I løbet af parterapien vil vi gå efter at finde ud at, hvordan I – billedligt talt – kan få krammet på mønsteret, og holde sammen imod det. Mere konkret betyder det, at I i løbet af parterapien efterhånden lærer at identificere mønsteret på et tidligt tidspunkt i en konflikt. På det tidspunkt er det nemlig stadig muligt for jer, at række ud til hinanden, og gøre noget andet end det I plejer, og dermed undgå at blive helt viklet ind og fanget i de alt for velkendte dynamikker. I starten er det forholdsvis krævende, men efterhånden som der kommer lidt erfaringer med at lykkes indenfor vesten, glider det lettere og lettere.

Traumer

Der kan være traumer, som er opstået i relationen. Dem skal vi naturligvis arbejde med og heale. Det kan vi bedst gøre, når konfliktniveauet ikke er alt for højt. Så i starten er det primære fokus at arbejde på en måde, der kan sænke konfliktniveauet.

Forventningerne til jer

Når I vælger at samarbejde med mig i et parterapeutisk forløb, er der brug for, at I er villige til både at lytte til hinanden, og til at udtrykke jer, om det der foregår inden i jer hver især.

Det er altid vældig nemt at se, hvad den anden med fordel kunne gøre anderledes, men der bliver også brug for, at I hver især er klar til at kigge indad, og forsøge at blive klogere på, hvordan I hver især kan bidrage konstruktivt til, at I finder vej tilbage på sporet. Jeg hjælper jer selvfølgelig også med dette.

I er velkomne til at kontakte mig, hvis I har spørgsmål.


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12