Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Hvorfor er det så svært at kommunikere i parforholdet?

Hvorfor er det så svært at kommunikere i parforholdet. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

Grunden til at kommunikationen ofte er så meget vanskeligere i parforholdet end i så mange andre sammenhænge er, at der er så meget mere på spil. Du har måske hørt din partner sige – eller selv sagt (i et bebrejdende tonefald) ”Hvorfor er det lige, at det er så svært for dig at forstå, hvad jeg siger. Alle andre kan da sagtens følge med?!!” Svaret er, at det er fordi du betyder særligt meget for din partner. 

Når der er noget, der går en smule galt i kommunikationen i andre sammenhænge, kan de fleste af os sagtens komme videre uden, at det fører til konflikter, vrede, ked-af-det-hed og utryghed. Vi tænker ”pyt”, eller siger til os selv, at den anden nok ikke mente det så slemt. Måske får vi oven i købet spurgt: ”Hvad mente du egentlig, da du sagde…..?” Men fordi partneren er særlig vigtig, bliver vi hurtigt ramt. 

Lad os tage et eksempel

Måske kan det ske, at du får følelsen af, at din partner ikke hører ordentligt efter eller husker, hvad du har sagt. Og måske siger du til dig selv, at ”Det kan han eller hun jo sagtens, når det noget på arbejdet! Hvorfor er det så anderledes, når det er mig? Det er nok fordi jeg ikke er prioriteret/værdsat/elsket!” Så kan det være, at du får sagt noget bebrejdende eller du skælder ud. 

Det der ville hjælpsomt, ville være, hvis du kan få sagt noget i stil med: ”Når jeg hører, at du ikke kan huske, hvad jeg har fortalt dig, kommer jeg til at konkludere, at jeg ikke betyder så meget for dig, og så bliver jeg både vred og ked af det.” Men når du læser dette, er det nok fordi, kommunikationen i dit parforhold er svær, og jeg gætter på, at du nok bliver så ramt, at du bliver revet med af situationen, og måske får du i stedet sagt: ”Hvorfor fanden kan du sagtens være opmærksom, når du bliver ringet op fra dit arbejde selv om det er om aftenen, når du ikke engang kan huske, hvad jeg fortalte dig for en time siden?!” Kan du se hvor det fører jer hen? Det vil -næsten med statsgaranti – betyde, at din partner begynder at forsvare sig eller simpelthen trækker sig, og så bliver du endnu mere tosset. Sådan en lille situation kan være startskudet til en stor og langvarrrig konflikt, der trækker tråde til alle mulige gamle sår og hændelser, så det hele bliver stort, uoverskueligt og betændt. Der er stor sandsynlighed for, at det ender med, at en af jer ikke kan overskue det på et tidspunkt, og trækker sig mere eller mindre. Måske går ind og sover på sofaen, måske tager bilen og kører eller måske siger ”Jeg vil skilles”. AV!

Stop den onde spiral

Hvis kommunikationen har været svær i lang tid, kan det være svært at få rettet op på tingene på egen hånd, og det kan være en god idé at få noget hjælp, men hvis problemerne ikke er så gamle og/eller alvorlige, kan I måske selv få kommunikationen, trygheden, nærheden og glæden tilbage på sporet. Du kan finde en del indlæg her på bloggen, der kan hjælpe dig/jer på vej med både forståelse af hvad der er i spil og nogle konkrete redskaber.


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12