Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Sexualitet hos kvinder og mænd

Der er masser af undersøgelser, der viser at der er forskel på mænds og kvinders seksualitet. Undersøgelserne interesserer sig ikke for kønsidentitet på anden vis, end noget, der er defineret biologisk, og der er ingen entydige svar på, hvad forskellene skyldes. Er der tale om biologiske forskelle? Er de evolutionære? Er de kulturelle, sociale eller psykologiske? Forskerne siger at der er tale om et mix af faktorer, og det efterlader os alle sammen med en masse viden, som vi kan forsøge at få til at stemme overens med vores egene erfaringer og vores eget levede liv.

Kvinder mærker deres lyst mindre

Der er lavet en canadisk undersøgelse, der viste, at kvinder mærker deres lyst mindre end mænd. Undersøgelsesdeltagerne blev vist en lang række billeder af sexuelle situationer. I de sexuelle situationer indgik billeder af mænd der havde sex med mænd; kvinder der havde sex med kvinder og kvinder der havde sex med mænd. Mens billederne blev vist blev blodtilstrømingen til kønsorganerne målt. Resultaterne vise, at der generelt var nogen lunde ens reaktioner hos de kvindelige og de mandlige deltagere. Blot var der betydeligt mindre reaktion hos mændene, når de blev vist billeder af mænd, der havde sex med mænd. Det der så var – synes jeg – særligt interessant, var at den oplevede reaktion var meget forskellig hos mændene og kvinderne. Når mændende efterfølgende blev spurgt om de mærkede at de blev stimulerede, var der overensstemmelse mellem de målinger af blodtilførsel til kønsorganerne, som var blevet målt, og det de rapporterede. Når kvinderne derimod blev spurgt, rapporterede i mindre grad, at de blev stimulerede, og de rapporterede først og fremmest, at de blev stimulerede, når de så billeder af mænd og kvinder sammen.

Hvad handler forskellen om?

Hvad handler denne forskel om? Er det biologisk? Er kvinder programerede til at kunne adskille krop fra følelser? Måske fordi kvinder forholdsvis ofte er involveret i sex, som de ikke er tilpas med, og har brug for at kunne være fugtige alligevel, så de ikke kommer til skade? Eller er der tale om at drengebørn oftere rører ved deres kønsorganer end pigebørn, og i højere grad udvikler områder i hjernen, der registrerer hvad der foregår i kønsorganerne? Eller er der måske tale om noget mere socialt eller kulturelt, der handler om at drengebørn og pigebørn får forskellige reaktioner fra deres omgivelser på at de rører ved deres kønsorganer? Er en lille dreng kær, når han leger med sig selv, mens en pige får besked på at holde op med det samme?

Er kvinder mon programerede til at være mere kritiske omkring hvem de har sex med, fordi de hænger på afkommet efterfølgende? Eller er kvinder mere afhængige af et socialt og følelsesmæssigt bånd i forbindelse med sex?

Hvad er det kvinder har lyst eller ikke lyst til?

Det kan også være relevant at tale om, hvad det egentlig er vi taler om, når vi taler om sex og at kvinder har mindre lyst. Hvad forbinder den adspurgte med ordet “sex”? Er det samleje? Er det orgasme? Eller kunne det være flirt, kys, kram og intimitet? Hvad nu hvis de adspurgte kvinder tænker, at de bliver spurgt om de har lyst til samleje, når de bliver spurgt om de har lyst til sex, og derfor svarer “nej”. Men ville hav svaret ja, hvis de tænkte, at de blev spurgt til om de havde lyst til flirt, romantik og fysisk intimitet?

Der er som sagt masser af forslag til, hvad forklaringerne kan være, på at undersøgelser viser at kvinder har mindre lyst til sex end mænd, men et endegyldigt og entydigt svar blæser må vi kigge langt efter.


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12