Ja, det er der!
Det er det helt korte og måske nok også ret indlysende svar. Men hvad er forskellene? Og hvorfor er de der? Det er straks mere kompliceret. Der er fysiologiske forskelle. Der er biologiske forskelle. Der kulturelle og psykologiske forskelle. Der findes en masse viden om disse ting, men ingen enkle svar.
Kvinder har mindre lyst til sex
Statens Serum Institut og Aalborg Universitet har udgivet rapporten Sexus, som præsenterer resultaterne fra en vældig stor undersøgelse af den danske befolknings sexualitet. Resultaterne baserer sig på spørgeskemabesvarelser fra 62.000 mennesker i alderen 15 til 89 år.
Noget af det undersøgelsen dokumenterer er, at kvinder har meget mindre lyst til sex end mænd. De onanerer mindre end mænd, og får meget færre orgasmer end mænd. Denne konklusion er entydig. Også selv om undersøgelsen også viser, at der er store forskelle. Der er store forskelle mellem de enkelte kvinder, og der er også store forskelle igennem den enkelte kvindes liv. F.eks. viser det sig, at kvinder der har sex med kvinder får masser af orgasmer. Undersøgelsen viser også at kvinder i højere grad har sexuelle erfaringer med andre kvinder end mænd har med mænd.
Sexus undersøgelsen viser at sexualitet har mange aspekter: Sex er noget vi er, noget vi gør og noget vi føler, og der er ikke nødvendigvis overensstemmelse mellem de tre dimensioner. F.eks. siger 90% af de kvinder, der har deltaget, at de identificerer sig som heterosexuelle. Samtidig er det hver 27% af kvinderne under 55 år, der har følt sig sexuelt tiltrukket af en anden kvinde.
Alt for mange sexuelle overgreb
Sexus undersøgelsen viser desværre også at 12% af alle kvinder har været udsat for mindst et sexuelt overgreb i deres liv. Undersøgelsen viser også at kvinder der tilhører sexuelle minoriteter har været udsat for langt flere sexuelle overgreb end heterosexuelle kvinder. Et sexuelt overgreb er selvsagt slemt i sig selv, men hertil kommer at det viser sig, at mennesker, der har været udsat for sexuelle overgreb oplever mistrivsel i livet på flere områder. Erfaringen sætter ofte sine spor i sexuel, psykisk, relationel og fysisk mistrivsel.
Er det et problem at kvinder har mindre lyst til sex end mænd?
Sexus er en kvantitativ undersøgelse, der giver os en masse tal om bl.a. kvinders sexualitet, og tal er spændende, men personligt synes jeg først, at det bliver rigtig interessant, når man dykker ind bag tallene. For man kan jo spørge om det overhovedet er et problem? Og hvorfor er det et problem, og for hvem er det et problem for, hvis det er et problem? Jeg taler med mange kvinder, der fortæller mig, at de ikke har lyst til sex, og ikke oplever at det er et problem. For nogle af dem bliver det imidlertid et problem, fordi deres partner har lyst til sex og der opstår konflikter, beskyldninger, skyld, utilfredshed, usikkerhed og utilstrækkelighed. Heldigvis er der også par, der sammen finder veje, og får deres samliv til at fungere tilfredsstillende, selv om deres sexuelle lyst er forskellig, og endelig er der naturligvis par, der har et samliv som de er glade for og tilfredse med, og hvor der i kortere eller længere perioder ikke er et sexuelt samliv, men glæde og tryghed i fysik nærhed og omsorg. Og hvad er så i øvrigt et sexuelt samliv? Det er jo også forskelligt, hvad vi opfatter som sexualitet, men fysisk nærhed og fysisk omsorg kan da bestemt ses som en del af en levende sexualitet.
Bliv klogere
Hvis du har lyst til at blive klogere på kvinders seksualitet, vil jeg varmt anbefale podcastserien “Er der liv på Venus?“, som i fem episoder kommer både sobert og grundigt omkring en mængde af den viden, der findes om kvinders sexualitet.