Det kan være godt at tage en pause i kommunikationen, hvis den igennem lidt tid fortsætter med at udvikle sig i retning af det mere ukonstruktive. Det kan også være, at du slet og ret føler dig overvældet og ikke kan rumme mere.
Hvad bruges pausen til?
En pause kan bruges til at du får mere ro på dit nervesystem, så du kan møde din partner fra et mere konstruktivt sted. Hvis du bruger pausen til at køre dig selv op ved at blive ved med at fortælle dig selv negative ting om din partner, vil der formentlig ikke komme meget godt ud af pausen. Hvis du derimod har fokus på at komme tilbage til dig selv og en mere ligevægtig tilstand, kan en pause være en hjælp. For mange er det en hjælp at få lidt bevægelse og måske lidt frisk luft, et sceneskift. Gå ud og gå en tur, cykel en tur eller løb en tur. Det kan være en hjælp at gøre noget, der er anstrengende, så du tænker på noget andet, eller noget der giver dig et rytmisk – og dermed – beroligende åndedræt. Det kan også være, at det kan være godt for dig at udføre en arbejdsopgave af praktisk karakter. Undgå at gruble og udtænke løsninger. Tag ansvar for din egen sindstilstand, og forsøg at etablere ro i dit indre.
Rammesæt pausen
Hvis du har brug for en pause i kommunikationen, er det vigtigt at den bliver rammesat. Ofte hører jeg om situationer, hvor den ene partner, meddeler at han eller hun har brug for en pause, og så bare går sin vej. Det efterlader den anden partner et meget dårligt sted, hvor der meget nemt kan være en følelse af uvished og forladthed. Hvis det er der den ene er efterladt, har vedkommende meget ringe forudsætninger for at udnytte pausen konstruktivt. Den bliver til ventetid, og det skaber meget ofte frustration. Når der er brug for en pause, er det derfor vigtigt, at I aftaler – og hvis det ikke er muligt at aftale – at du så meddeler din partner at du har brug for en pause, og at du vil være tilbage igen om f.eks. en time. Det kan også være, at du siger, at du vil være klar igen til at genoptage kommunikationen samme aften. Det er selvfølgelig vigtigt, at du kommer med et realistisk bud på, hvornår du vil kunne være klar, men det dur samtidig ikke, at du trækker for store veksler på din partner. Du er nødt til at bestræbe dig på at kunne vende tilbage til kommunikationen så snart som muligt, ellers vil pause formentlig ikke kunne være konstruktiv for din partner.
Hvis så det alligevel viser sig, at du ikke er klar, når der er gået en time, må du meddele din partner dette, og sige hvornår du så vil være klar. Selv om det ikke er rart for din partner, og hun eller han formentlig bliver skuffet, er det stadig bedre end at du slet ikke siger noget om, hvor lang tid, der vil gå.