Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

En gylden nøgle til at få kærligheden til at flyde

Ender I også i de samme alt for velkendte skænderier?

En gylden nøgle til at få kærligheden til at flyde bedre i parforholdet er, at få skilt din partners handling fra den betydning du tillægger den, og de emotioner denne betydning vækker i dig.

Du fortolker det din partner gør

Tag nu bare et eksempel – det kan være, at din partner – igen – har glemt at lukke døren til garagen. På trods af, at du har bedt hende om det MANGE gange, og hun VED, at det betyder meget for dig, fordi dit kostbare værktøj ligger derude.

Du står og kigger på den åbne dør, og måske tillægger du din partners handling en betydning, der er noget i retning af “Hun hører ikke efter, hvad jeg siger! Hun er ligeglad med, hvad der betyder noget for mig. Hun er ligeglad med mig. Jeg betyder ikke noget for hende. Hun elsker mig ikke”

Hvis du tillægger handlingen betydninger, der ligger lidt i retning af det her, varer det garanteret ikke længe, før du er fyldt af emotioner som f.eks. “Jeg er uelsket. Jeg er ensom. Jeg er uelskelig.” Måske mærker du også “Jeg fortjener bedre”

Og når du lidt efter går til din partner for at tale med hende om garagedøren, er det ikke alene de ord, der kommer ud af din mund, som hun hører. Hun modtager også hele din emotionelle tilstand.

Det er meget sandsynligt, at hun oplever sig kritiseret, bebrejdet, og hendes nervesystem reagerer også på den emotionelle tilstand du er i. Det er formentlig alarmerende for hende, og hun reagerer sikkert ved at forsvare sig. Måske angriber hun dig også, og inden længen er I inde den velkendte dans, som I har danset alt for ofte. Den dans, der fører jer længere og længere væk fra hinanden. I kan måske se de velkendte trin allerede inden I tager dem, men er ikke i stand til at standse jer selv, selv om det I længes efter er kontakt og en kærlighedsfyldt atmosfære.

Hvad kan jeg gøre ved det?

Der er faktisk noget du kan gøre, for at ændre dansen. Prøv at holde øje med de betydninger du tillægger din partners handlinger. Hvordan er det du tolker det, der sker? Hvad er det du tænker, at din partner tænker eller føler, når han eller hun gør det, der trigger dig? Og hvis du klarer dette første skridt, kan du, som det næste, holde øje med, hvad det er for nogle emotioner der bliver sat i gang i dig, af de tanker du får. Hvis du lykkes med at få kilet denne opmærksomhed ind, har du taget et første, og meget vigtigt skridt til at ændre den kæde af hændelser, der almindeligvis fører jer ud i den velkendte og meget nedbrydende dans.

Parterapi

Når par kommer til mig i parterapi, hjælpes vi som regel ad med at afdække det mønster, der fører dem rundt i den uønskede dans. Det mønster, der fører dem længere og længere væk fra hinanden. Når først vi har fået afdækket mønsteret, er det næste skridt at holde øje med det. Holde øje med de steder, hvor det træder frem, og tager magten fra parret. Efterhånden bliver parret i stand til at danne fælles front mod mønsteret, og så begynder de at blive i stand til at danse en helt anden dans.


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12