Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Kulturarvens indflydelse på kvinders sexualitet

Selvfølgelig påvirker kultur sexualitet. Der er nok ikke nogen, der i dagens Danmark tænker, at sexualitet kan forstås isoleret fra den tid, det sted og de kulturelle forhold, som den leves i. Vi har nok også alle hørt historier om, hvordan synet på – ikke mindst – kvinders sexualitet har ændret sig igennem tiderne.

Sex, skyld og skam

Når vi skærer et snit i historien, og kigger ind, springer det i øjnene, hvor mange kræfter, der igennem tiderne er blevet brugt på at “tæmme” især kvinders sexualitet. Det er klart at disse mange kræfter rettet mod et område sætter deres spor. De mange forbud og den stærke fordømmelse efterlader individualiseret skam, skyld, tvivl, forkerthed, tavshed, ensomhed og så videre, og så videre. En stor del af kvindebevægelsens projekt har handlet om at trække den enkelte kvinde ud af både de tunge følelser og den individualiserede postion.

Ægteskab og sex

Oven i dette kommer, at kvinders sexuelle adfærd, i det meste af menneskehedens historie, let er blevet et offentligt anliggende. Både fordi det er blevet gjort til en kollektiv bestræbelse at indhegne og dirigere kvinders sexualitet, og fordi kvinders sexualitet jo ofte har ført til graviditet, som er synlig for alle. Det betyder at de strenge love (juridiske eller moralske), der f.eks. har bestemt, at sex kun hører til i ægteskabet, har ramt kvinder hårdere end mænd. Kvinder er blevet ramt hårdt af deres omverdens vurderinger og domme, når maven er vokset uden, at der sad en ring på fingeren, eller hvis barnet kom mere end 9 måneder efter brylluppet. Manden der imod har kunnet vælge om han ville gå stille med dørene, eller om han ville prale med sin sexualitet. Kvinden er samtidig blevet ramt af sine egne indre vurderinger af sig selv, som har haft rod i hendes tids moral. Så var der – sidst i forrige århundrede et kort øjeblik, hvor kvinder i nogle miljøer i den vestlige verden oplevede, at deres sexualitet fik mere frie tøjler. Til min rædsel oplever jeg at unge kvinder i dag igen befinder sig i et jern greb af moral og fordømmelse. I mine øjne er det indlysende, at disse forhold må have præget kvinders sexualitet. Jeg gætter på, at de er medvirkende til ide om det har været medvirkende til, at kvinders sexualitet i dag folder sig anderledes ud end mænds? For det er, hvad f.eks. den store Sexus undersøgelse tydeligt viser. Den viser f.eks. at kvinder har mindre lyst til sex, og onanerer mindre end mænd.

Sexus undersøgelsen

Jeg vil lige understrege, at jeg ikke mener at denne undersøgelses resultater kan stå alene. Der er et hav af ting, man kan stille spørgsmålstegn ved i den undersøgelse. For at nævne en enkelt kan man undre sig over, at “sex” ikke er nærmere defineret. Når man spørger en kvinde om, hvor ofte hun har lyst til sex, kan det være, at hun tænker “samleje”, men hvis man definerede sex som også værende blid fysisk kontakt – kys, nus, knus – ville hun måske svare anderledes. Der er mange flere ting at stille spørgsmålstegn ved i denne undersøgelse, og jeg kommer ind på nogle af dem senere. Det betyder ikke, at det den ikke er vældigt interessant. Det er den. Og jeg vil varmt anbefale podcastserien “Er der liv på Venus”, som på baggrund af Sexus undersøgelsen beskæftiger sig med kvinders sexualitet, og formål at nuancere rigtigt godt.

Sex, moral og graviditet

At “prale med sine erobringer” er – meget sigende – noget, der forbindes med mænds sexualitet og ikke med kvinders. Pudsigt nok har også bestræbelser på frisættelse af sexualiteten ramt kvinder hårdt. Sidst i 1800-tallet var der i nogle kredse i Danmark et ønske om at skabe mere rum for en friere sexualitet også for kvinder. Det var jo på en måde meget smukt. Problemet var jo bare, at det var før prævention var tilgængeligt og før den fri abort. Det betød jo, at hvis en kvinde blev uønsket gravid, var konsekvenserne af de fælles aktiviteter nogle helt andre for hende, end for manden. Det krævede både prævention og en kollektivisering af det ellers individuelle problem, før trykket lettede i for bindelse med kvindebevægelsens aktiviteter.

Hvis du er blevet nysgerrig, kan jeg anbefale, at du lytter til podcasten “Er der liv på Venus”


Seneste indlæg om parforhold

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12