Endnu flere redskaber til kommunikation. Par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom

God kommunikation i parforholdet

Har I svært ved at kommunikere? Her er en guide til hvordan I får det til at fungere.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Spring til indhold

Barndomsnatten i dagens lys

Kurt Kyeds bog med titlen “Barndomsnatten i dagens lys” er med al sin gru en stærkt opløftende og livsbekræftende bog om, ikke bare overlevelse, men forvandling af seksuele overgreb og vold i barndommen til visdom, taknemmelighed og gavmildhed.

Fortielsens forbandelse

Kyed har skrevet om sin barndoms levede mareridt, hvor skammen over de overgreb han blev udsat for, førte til fortielse. Hans mors overgreb var altid ledsagede af tydelig tilkendegivelse af, at det var hám der var noget i vejen med, og dette blev til stadighed verificeret af den lille Kurt, der forgæves forsøgte at finde måder, hvorpå han kunne undgå at udløse sin mors vrede og efterfølgende seksuele overgreb, hvilket aldrig lykkedes for ham, uanset hans utrættelige bestræbelser. Hans konklusion blev, at hans mor havde ret: Det var hám, der var noget i vejen med. Han skammede sig, og skjulte sine livsbetingelser for alle.

Det satte jo uundgåeligt sine spor, og Kurt var et vanskeligt barn at omgås. Indadvendt og angstpræget det meste af tiden, for så at eksplodere i ukontrollabelt raseri og selvskade.

Den første afhængighed

Omgivelserne konkluderede, at psykofarmaka ville være hjælpsomt for Kyed, og sådan blev han hjulpet ind i sin første afhængighed.

Den medicin han fik, var tænkt som beroligende, men i stedet for at overgive sig til søvnen, som det var hensigten, opdagede Kyed, at han kunne holde sig vågen, og opnå en befriende rus, hvor han slap fri af det helvede, som var hans barndom. Sådan overlevede han sin livssituation fra han var 8 til han var 12, mens han fortrængte det, der foregik og digtede en anden virkelighed. En virkelighed, hvor volden og overgrebene ikke fandt sted.

Da Kyed var 12 år blev det besluttet, at han ikke længere skulle have medikamentet rohybnol, og han blev efterladt uden den hjælp, han havde så hårdt brug for, til at overleve. Ved en tilfældighed stiftede han bekendtskab med alkohol, og med det, der blev hans redning i de næste mange år. Alkoholen hjalp ham til at undertrykke såvel smerte som virkeligheden om hans mors handlinger.

Dette er den ultrakorte version af baggrunden for den rejse, som Kyed endte med at komme ud på, og som har beskrevet i sin bog.

Ædru

Da Kyed som 47 årig blev ædru med stor hjælp fra AA, var der ikke længere noget, der beskyttede ham imod den smerte som traumerne fra hans opvækst havde udstyret ham med, og selv om han kæmpede imod, endte det med, at han måtte se sandheden om sin mor i øjnene. I bogen beskriver han, hvordan han lærte sig selv, livet og virkeligheden at kende på ny igennem en lang psykoterapeutisk proces, samvær og samarbejde med gode mennesker i AA og hans netværk.

Han beskriver de ting han har måttet gøre op med i forhold til andre menneskers fordomme f.eks. om, at kvinder ikke begår overgreb, at drenge og mænd ikke kan udsættes for overgreb og, at man ikke skal belemre andre mennesker med sin incestfortælling.

Han fortæller om, at det har været svært for nogle mennesker omkring ham at værdsætte ham i den ædru udgave.

Han fortæller også om det at vinde livet, taknemmelighed, glæde, kærlige relationer og tilfredshed.

Bogen er en vidunderlig inspirationskilde for mennesker, der arbejder med selvudvikling. ligesom den giver håb for mennesker, der bærer en smerte, som de har en følelse for at møde og forvandle igennem en psykoterapeutisk proces.

Kyed lægger ikke fingrene imellem. Han giver ikke indtryk af, at processen har været en slentretur, men han gør det samtidig hele tiden tydeligt, at hvert sekund har været det hele værd, og at han, fra starten af, lukkede håbet og glæden ind i mørket, da han begyndte at tale om og konfrontere den mørke barndom.

Det er svært at lægge bogen fra sig, når man først har åbnet den, og hvad, der gør det hele endnu bedre er, at Kyedt har brugt god plads på – mellem hvert kapitel – at invitere ind i et æstetisk udtryk for de temaer han skriver om: Bogen indeholder i alt 100 vidunderlige sider med digte og billeder.

Vil du vide mere?

Jeg vil på det varmeste opfordre dig til at besøge Kurt Kyeds hjemmeside:

Kyed er foredragsholder. På hans hjemmeside, kan man læse mere om de temaer han holder foredrag om. Man finder også links til interview han har givet.

På hjemmesiden kan man også tilgå en multimedieformidling af digtene i bogen, der også indeholder musik som baggrund for oplæsning af digtene hen over billederne. Det forunderlige er – også her – den opløftende grundtone.

Afsættet er, for såvel bogen som det æstetiske udtryk, rædselsvækkende, men Kurts hensigt er at formidle helbredelsen og den helbredende proces, og det lykkes til fulde.

Billederne i dette indlæg er alle fra Kyeds bog, og bragt med hans tilladelse.

Se billede af par- og psykoterapeut Sara Vafai-Blom, roskilde

Sara Vafai-Blom

Psykoterapeut og parterapeut
Jeg har beskæftiget mig med psykoterapi, parterapi og selvudvikling siden 1993.

Tlf: 30 64 16 12